Close Menu
    Gündem

    USKD Panelinde, Kültürel Miras ve Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı

    9 Mayıs 2025

    İzmir’de Zemin Alanında Yapılacak Çok İş Var…

    9 Mayıs 2025

    Sektör Güven Ortamı Arıyor, Kredi Faizlerinin Düşmesini Bekliyor

    3 Mayıs 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Aradığın Haber
    Abone Olun
    • Anasayfa
    • Gündem
    • İnşaat
    • Gayrimenkul
    • Sağlık
    • Turizm
    • Ekonomi
    • Sektörel
    • Röportajlar
    Aradığın Haber
    Home»Sağlık»ÇOCUKLARDAKİ YAZ İSHALİNİ ÖNLEMENİN YOLU EL YIKAMAK
    Sağlık

    ÇOCUKLARDAKİ YAZ İSHALİNİ ÖNLEMENİN YOLU EL YIKAMAK

    ÇOCUKLARDAKİ YAZ İSHALİNİ ÖNLEMENİN YOLU EL YIKAMAK
    adminBy admin7 Ağustos 2024Updated:15 Ağustos 2024Yorum yapılmamış3 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Selma Göller, özellikle küçük çocuklarda görülen yaz ishalleri hakkında merak edilenler ve alınması gereken önlemlere ilişkin bilgiler verdi.

    Göller, sıcak havalarda artan su ihtiyacı nedeniyle enfekte suların içilmesi ya da bu sularla yıkanan meyve ve sebzelerin tüketilmesiyle ishallerin daha fazla görüldüğünü belirterek, önlem alınmazsa ishalin ciddi hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

    Çocuk yaş grubunda ishalin önemli bir problem olduğunu ve ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Selma Göller, “Fakat bazen ebeveynler normal bir durumu ishal olarak da algılayabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, ishali 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlıyor. Günlük dışkılama sayısı artmasına rağmen dışkı kıvamı normalse bu duruma ishal denmez” diye konuştu.

    Kirli havuz veya deniz suyunun yutulması ishal yapabilir

    Uzm. Dr. Selma Göller, şu bilgileri paylaştı: “Erişkin yaşa erişinceye kadar hemen hemen her çocuk halk arasında mide bağırsak enfeksiyonu da denilen, yoğun ishal, karın ağrısı, ateş, kusma ve halsizlikle seyredebilen “akut gastroenterit” geçirebilir. Bu enfeksiyon virüs, bakteri, parazit veya toksinler nedeni ile olabilir ve genellikle iyi pişmemiş, yıkanmamış, hijyeni sağlanmamış gıdaların tüketilmesinden veya kirli, ilaçlanmamış içme sularının kullanılmasından kaynaklanır. Aynı zamanda yaz mevsiminde seyahatlerin artması ve beslenme düzeninin değişmesi, bu mevsimlerde artan sinek ve böcekle temas eden besinler de sebepler arasındadır. Mikrop içeren havuz veya deniz suyunun yutulması ishal oluşturabilir. Bazen insanlar ishal yapan bu mikropları dışkılarıyla, çevreye yakın temas halindeki diğer kişilere de bulaştırabiliyor”

    İshalleri önlemenin en önemli yolu el yıkama

    İshallerin önlenmesinin en önemli yolunun hijyenden geçtiğini kaydeden Göller şöyle devam etti: “Bilinmeyen suların tüketilmemesi, kişisel temizliğe dikkat edilmesi, ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanması çok önemlidir. Özellikle alt değiştirdikten ve tuvaletten çıktıktan sonra eller sabunla iyice yıkanmalı. Bu alışkanlık çocuklara da kazandırılmalı. Kullanılan ve içilen suların klorlanması pek çok mikrobun yaşamasını önler. Şüpheli sular kullanılmamalı, kaynatılmış su veya hazır kapalı su kullanılmalıdır. Alınan sebze ve meyveler bol temiz su ile yıkanmalı. Hazırlanan besinler mümkünse tek öğünde bitirilmeli. Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olanların üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmeliyiz. İyi ambalajlanmamış, açıkta satılan gıdalar, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri güvenli değildir, bunları tüketmemeliyiz. Pişirilmiş gıdalar uzun süre açıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabında kapalı kaplarda saklanmalı. Biberon ve bardakları bulaşık halde uzun süre tutmayın. Cam ürünleri tercih edin. Güvendiğiniz markaları alın. Açıkta satılan gıdaları almayın. Genel kullanıma açık tuvaletleri zorunda kalmadıkça kullanmamalı, eğer kullanılacaksa dikkatli olup, sık sık el yıkamayı unutmamalıyız”

    Anne sütü de koruma sağlıyor

    Enfeksiyon durumunda ebeveynlere büyük iş düştüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Selma Göller şu tavsiyelerde bulundu: “Halk arasında yanlış bir inanış sonucu ishalli çocuklara, ishali artırır endişesiyle su ve sulu besinlerin kısıtlanması, ishalin uzamasına, ağırlaşmasına ve buna bağlı başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ishal olan çocuğa bol sıvı verilmelidir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde, anne sütü ishalin en önemli ilacıdır. Büyük çocuklarda yoğurt çok önemli bir besin kaynağıdır. Ayran şeklinde de verilebilir. Az miktarda tuz atmalı, sık sık az miktarda beslenmeye dikkat edilmelidir. İshal olan çocuk asla aç ve susuz bırakılmamalı. Doktora danışmadan antibiyotik dahil herhangi bir ishal ilacı asla kullanılmamalıdır”



    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email WhatsApp
    Previous ArticleEGEPOL’DEN 3 YILDA 2 BİN 500 OBEZİTE AMELİYATI
    Next Article Op. Dr. Kenan Kalı: ‘Türkiye’nin Yeni Bir Konut Stratejisine İhtiyacı Var’
    admin
    • Website

    Related Posts

    Robotik Cerrahiyle 80 Yaşında Sağlığına Kavuştu

    2 Mayıs 2025

    Akademisyenler İZDO Öğrenci Kongresi’nde Buluştu

    22 Nisan 2025

    Kalp Hastalıkları Riski için Homosistein Testi Yaptırın

    17 Nisan 2025
    Add A Comment
    Leave A Reply Cancel Reply

    Top Posts
    Advertisement
    Demo

    Sizler için hazırladığımız doğru ve güncel haberler ile son dakika haberlerine sitemizden ulaşabilir ve bizleri takip edebilirsiniz.

    Sosyal Medya Hesaplarımız:

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube
    En Çok Okunan Haberlerimiz

    USKD Panelinde, Kültürel Miras ve Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı

    9 Mayıs 2025

    İzmir’de Zemin Alanında Yapılacak Çok İş Var…

    9 Mayıs 2025

    Sektör Güven Ortamı Arıyor, Kredi Faizlerinin Düşmesini Bekliyor

    3 Mayıs 2025
    Bilgilendirelim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır. Gif Ajans.
    • Gündem
    • İnşaat
    • Gayrimenkul
    • Sağlık
    • Turizm
    • Ekonomi
    • Sektörel
    • Röportajlar
    • Yazarlar
    • Künye
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.