Close Menu
    Gündem

    USKD Panelinde, Kültürel Miras ve Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı

    9 Mayıs 2025

    İzmir’de Zemin Alanında Yapılacak Çok İş Var…

    9 Mayıs 2025

    Sektör Güven Ortamı Arıyor, Kredi Faizlerinin Düşmesini Bekliyor

    3 Mayıs 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Aradığın Haber
    Abone Olun
    • Anasayfa
    • Gündem
    • İnşaat
    • Gayrimenkul
    • Sağlık
    • Turizm
    • Ekonomi
    • Sektörel
    • Röportajlar
    Aradığın Haber
    Home»Sağlık»Teknoloji Bağımlılığı, Psikolojik Sorunları da Beraberinde Getiriyor
    Sağlık

    Teknoloji Bağımlılığı, Psikolojik Sorunları da Beraberinde Getiriyor

    adminBy admin28 Aralık 2024Yorum yapılmamış3 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Son yıllarda hızla gelişen dijital dünyanın hayatımızı pek çok açıdan kolaylaştırdığını belirten Özel Sağlık Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer Atalay, bu durumun aynı zamanda bazı psikolojik sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi.

    Teknoloji ve internetin artık hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini kaydeden Atalay, bu araçların aşırı kullanımının fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olumsuzluklara neden olduğuna dikkat çekti.

    ALKOL BAĞIMLILIĞINDA YAŞANAN BELİRTİLER GÖZLENİYOR

    Teknoloji bağımlılığının kişilerin okul, iş yaşantısı, aile ilişkilerinin yanı sıra; kariyerlerini de olumsuz etkileyebildiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer Atalay, “Teknoloji bağımlılığı dijital cihazlar, televizyonlar, video oyunları ve akıllı telefonlar gibi araçların aşırı kullanımını ifade eder. İnternet bağımlılığı ise daha spesifik olarak internetin aşırı kullanımını tanımlar. Bireyler teknolojik cihazları ve interneti kontrolsüz bir şekilde kullanıyorsa, bu durum sosyal, akademik, mesleki veya duygusal hayatlarını olumsuz etkiliyorsa bağımlılık durumu vardır. Bağımlılık geliştiyse aynı alkol ve madde bağımlılığında yaşanılan belirtiler ortaya çıkıyor. Kişiler bu cihazların kullanımına karşı aşırı istek duyuyor, giderek daha uzun süreler kullanır hale geliyor. Bu nedenle günlük yaşam aktiviteleri engelleniyor ve bu cihazlara ulaşamama durumunda aşırı kaygı ve huzursuzluk gibi olumsuz duygular ortaya çıkabiliyor. Okul, iş yaşantısı aile ilişkileri ve hatta yasal sorunlar yaşasalar da bu alışkanlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar” diye konuştu.

    OYUN BAĞIMLILIĞI, ULUSLARARASI HASTALIK SINIFLANDIRMASINDA

    Teknoloji bağımlılığının görülme sıklığının ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğini hatırlatan Atalay, “Bu bağımlılığın 16-24 yaş arasındaki çocuk ve gençleri daha yoğun etkilendiği biliniyor. Dünya çapında yüzde 6 ila 20 arasında teknoloji ve internet bağımlılığı olduğunu gösteren çalışmalar var. Son yıllarda özellikle çocuklar ve gençler arasında oyun ve sosyal medyanın etkisiyle sıklığı giderek artıyor. Türkiye’de de aynı şekilde yapılan çalışmalarda toplumun yüzde 90’a yakınının internet kullandığı ve bunların yüzde 10 -20’sinin bağımlılık riski altında olduğu görülmüştür. Dünya Sağlık Örgütü 2019’da uluslararası hastalık sınıflandırmasına oyun bağımlılığı tanısını da ekledi. Aynı zamanda psikiyatrik hastalıkların sınıflandırma sistemine de internet bağımlılığı dahil edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.

    DİJİTAL DETOKSA GİRİN, GERÇEK HAYATA KARIŞIN…

    Dijital bağımlılığı olanların sosyal medya üzerinden yüzeysel etkileşim kurduklarını ve gerçek sosyal etkileşimlerinin azaldığını belirten Uzm. Dr. Gülşah Dinçer Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: “İnternet ortamında sürekli mükemmel yaşamlarla karşılaşıldığı için yetersizlik duygusunda artış ve özgüven düşüklüğü meydana geliyor. Düşük özsaygı depresyon anksiyete gibi birçok psikolojik soruna yol açabiliyor. Bağımlılıkla mücadelede atılacak ilk adım bu konuyla ilgili farkındalığın artırılmasıdır. Kişilerin teknoloji kullanımlarını sınırlandırmaları ve sağlıklı bir denge oluşturmak için günlük ekran sürelerini belirlemeleri gerekir. Sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımlarını sadece belirli saatlerle sınırlandırabilirler. Dijital dünyaya çok erken yaşlardan itibaren dahil olan çocuklar ve gençler için de ebeveyn ve öğretmenlerin bilinçli olması oldukça önemlidir. Özellikle dijital detoksun zihinsel sağlığı, sosyal ilişkileri ve fiziksel sağlığı iyileştirmek için etkili olduğu bulunmuştur. Daha fazla fiziksel aktivite yapmak, dışarıda vakit geçirmek, yüz yüze sosyal etkileşimlerde bulunmak, fiziksel ve ruhsal iyileşmeyi sağlayacaktır. Tüm bunlara rağmen teknoloji bağımlılığı ciddi bir psikolojik problem haline gelmişse, profesyonel yardım almak önemlidir”

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email WhatsApp
    Previous ArticleYılın Son Çeyreğinde Konut Talebi Tırmanışa Geçti
    Next Article USKD’den Genç Kadın İstihdamı İçin Örnek Proje
    admin
    • Website

    Related Posts

    Robotik Cerrahiyle 80 Yaşında Sağlığına Kavuştu

    2 Mayıs 2025

    Akademisyenler İZDO Öğrenci Kongresi’nde Buluştu

    22 Nisan 2025

    Kalp Hastalıkları Riski için Homosistein Testi Yaptırın

    17 Nisan 2025
    Add A Comment
    Leave A Reply Cancel Reply

    Top Posts
    Advertisement
    Demo

    Sizler için hazırladığımız doğru ve güncel haberler ile son dakika haberlerine sitemizden ulaşabilir ve bizleri takip edebilirsiniz.

    Sosyal Medya Hesaplarımız:

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube
    En Çok Okunan Haberlerimiz

    USKD Panelinde, Kültürel Miras ve Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı

    9 Mayıs 2025

    İzmir’de Zemin Alanında Yapılacak Çok İş Var…

    9 Mayıs 2025

    Sektör Güven Ortamı Arıyor, Kredi Faizlerinin Düşmesini Bekliyor

    3 Mayıs 2025
    Bilgilendirelim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır. Gif Ajans.
    • Gündem
    • İnşaat
    • Gayrimenkul
    • Sağlık
    • Turizm
    • Ekonomi
    • Sektörel
    • Röportajlar
    • Yazarlar
    • Künye
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.