Close Menu
    Gündem

    USKD Panelinde, Kültürel Miras ve Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı

    9 Mayıs 2025

    İzmir’de Zemin Alanında Yapılacak Çok İş Var…

    9 Mayıs 2025

    Sektör Güven Ortamı Arıyor, Kredi Faizlerinin Düşmesini Bekliyor

    3 Mayıs 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Aradığın Haber
    Abone Olun
    • Anasayfa
    • Gündem
    • İnşaat
    • Gayrimenkul
    • Sağlık
    • Turizm
    • Ekonomi
    • Sektörel
    • Röportajlar
    Aradığın Haber
    Home»Sağlık»Kalp Damar Tıkanıklığı Riski 30’lu Yaşlara Kadar İndi…
    Sağlık

    Kalp Damar Tıkanıklığı Riski 30’lu Yaşlara Kadar İndi…

    adminBy admin12 Şubat 2025Yorum yapılmamış3 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Egepol Hastaneleri Kardiyovasküler Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Hakkı Kazaz, belirti vermeden ilerleyen ve sinsi bir hastalık olan kalp damar tıkanıklığının görülme olasılığının 30’lu yaşlara kadar

    indiğini söyledi.

    Dünyada ölüm sıralamasında ilk 3’te olan kalp damar tıkanıklığının başta genetik nedenler, hayat tarzı ve çevresel etkiler sebebiyle ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Kazaz, erken tanının hayat kurtardığını belirtti.

    Hastalıkla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hakkı Kazaz, “Kalp damar tıkanıklığı hastalığı belirti vermeden son derece sinsi ilerler. Bu hastalık bireyleri olduğu kadar kalp doktorlarını da yanıltabilecek kadar sinsi olabilir. Hastalık birdenbire karşımıza çıktığı için ölümcül sonuçlara neden olabilir. Hiçbir rahatsızlığı, şikayeti olmayan birisi bile kalp krizi geçirebilir. Aslında kalp damar tıkanıklığı, doğumla birlikte başlayan genetik bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın yüzde 95’inde hiçbir belirti olmaz. Veya midem reflü yapıyor göğsüme vuruyor ya da üşüttüm sırtım ağrıyor gibi şikayetlerin başka hastalıklara yorulması nedeniyle de farkına varılmayabilir. Bunlar aslında kalple ilişkili olabilir. Sigara, beslenme alışkanlıkları, stres, yüksek tansiyon gibi 90’ın üstünde koşul bu hastalığın tetiklenmesine sebep oluyor” diye konuştu.

    DÜNYADA ÖLÜM SIRALAMASINDA İLK 3’TE YER ALIYOR

    Günümüzde kalp damar tıkanıklığı görülme yaşının 30’lu yaşlara kadar indiğini hatırlatan Prof. Dr. Hakkı Kazaz, “Bu hastalık Dünyada ölüm sıralamasında ilk 3’te yer alıyor. Bunun yanında kalp – akciğer yetmezliğine neden olarak hayat konforunu ve aktif üretken insan fonksiyonunu kaybetme riskine sebep oluyor. Veya ritim problemleriyle birlikte pıhtı atması beyin dahil pek çok organın fonksiyonlarını kaybetmesine yol açabiliyor. 30 -40 yaş ile birlikte hiç sıkıntı olmasa bile kardiyoloji polikliniğine gidip kalp damar sağlığı açısından rutin kontrollerin ve risk analizinin yaptırılması lazım. Sonrasında çıkan sonuçlara göre takip stratejisini oluşturmamız gerekiyor. 40 yaş üstünde olanlarda ise halk arasında renkli anjiyo olarak bilinen damardan ilaç verip tomografi filmi çekip bir koroner tomografi anjiyo yaptırmak yüzde 95 bize kalp damarlarınızla ilgili doğru görüntüleme ve sonucu verir. Başımıza kötü bir şey gelmeden erken evrede ve çözümü çok daha kolay bir şekilde yakalanıp tedavi edilmesini sağlar” ifadelerini kullandı.

    HASTANIN DURUMUNA GÖRE TEDAVİ SÜRECİ PLANLANIYOR

    Prof. Dr. Hakkı Kazaz, şöyle devam etti: “Kalp damar tıkanıklığı için yapılan efor testleri, check up’ta bile bulgu çıkmayabilir, bunun sonrasında kalp krizi yaşanabilir. Birden fazla damarda tıkanıklık olduğu durumlarda yapılan efor testi ve sintigrafi testleri yalancı negatif çıkabilir. Hastalık olmasına rağmen bizleri de kandırabilir. Hastayı doğru analiz edip tedavi hastalıkla ilgili doğru takip stratejisini belirlememiz gerekir. Ailede birden fazla kalp damar tıkanıklığı nedeniyle can kaybı, stent uygulaması, bypass gibi olay yaşayan ailede 45 yaş üstündeki her 3 kişiden bir tanesi ciddi bir kalp damar hastalığı taşıma riski altındadır. Hastanın durumuna göre uzman hekimler tedavi sürecini planlayarak ilaç tedavisi, stent, balonla tedavi veya bypass ameliyatı yapabilir. Bu tedavinin amacı kişinin kalbi hasar görmeden toplumda aktif ve üretken bir birey olarak yaşamını sürdürmesidir. Sağlıklı bir kalp için mutlaka her gün düzenli yürüyüş yapmak, sigara içmemek, kilo ve kolesterol kontrolü, hayat stresini şekillendirmek, yüksek tansiyon ve diyabet gibi yandaş hastalıkların tedavisini yaptırmak gibi tedbirler alınmalıdır”

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email WhatsApp
    Previous ArticleRetina Yırtığına Dikkat! Körlüğe Neden Olabilir…
    Next Article Türkiye’de Her 5 Kişiden 1’i Reflü Hastası…
    admin
    • Website

    Related Posts

    Robotik Cerrahiyle 80 Yaşında Sağlığına Kavuştu

    2 Mayıs 2025

    Akademisyenler İZDO Öğrenci Kongresi’nde Buluştu

    22 Nisan 2025

    Kalp Hastalıkları Riski için Homosistein Testi Yaptırın

    17 Nisan 2025
    Add A Comment
    Leave A Reply Cancel Reply

    Top Posts
    Advertisement
    Demo

    Sizler için hazırladığımız doğru ve güncel haberler ile son dakika haberlerine sitemizden ulaşabilir ve bizleri takip edebilirsiniz.

    Sosyal Medya Hesaplarımız:

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube
    En Çok Okunan Haberlerimiz

    USKD Panelinde, Kültürel Miras ve Dijitalleşmenin Önemi Vurgulandı

    9 Mayıs 2025

    İzmir’de Zemin Alanında Yapılacak Çok İş Var…

    9 Mayıs 2025

    Sektör Güven Ortamı Arıyor, Kredi Faizlerinin Düşmesini Bekliyor

    3 Mayıs 2025
    Bilgilendirelim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır. Gif Ajans.
    • Gündem
    • İnşaat
    • Gayrimenkul
    • Sağlık
    • Turizm
    • Ekonomi
    • Sektörel
    • Röportajlar
    • Yazarlar
    • Künye
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.